Διαιτησία & Διαμεσολάβηση: Θεσμοί – εργαλεία για ταχεία, ευέλικτη και οικονομική επίλυση των διαφορών

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Μαΐου 2022, η εκδήλωση με τίτλο: «Διαιτησία & Διαμεσολάβηση: Θεσμοί – εργαλεία για ταχεία, ευέλικτη και οικονομική επίλυση των διαφορών» που διοργάνωσαν από κοινού, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαμεσολάβησης & Διαιτησίας (ΕΟΔΙΔ). Tην εκδήλωση παρακολούθησαν με ενδιαφέρον, εκπρόσωποι του νομικού και επιχειρηματικού κόσμου, τόσο διά ζώσης στην αίθουσα εκδηλώσεων του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου όσο και εξ αποστάσεως με διαδικτυακή παρακολούθηση.

Ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Παύλος Ραβάνης, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και η Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας (ΕΟΔΙΔ), Μιλένα Αποστολάκη τόνισαν ιδιαιτέρως την ανάγκη εισαγωγής ρήτρας διαμεσολάβησης και διαιτησίας στις συμβάσεις που υπογράφουν οι επιχειρηματίες για την ταχύτερη, πιο ευέλικτη και οικονομικότερη επίλυση των διαφορών τους.

Ο Πρόεδρος του ΒΕΑ Παύλος Ραβάνης, τόνισε ότι το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, πρωτοστάτησε ως Επιμελητήριο, όσον αφορά την εδραίωση του θεσμού στη χώρα μας, καθώς από το 2016 δημιούργησε Κέντρο Διαμεσολάβησης, το οποίο μέχρι σήμερα έχει φιλοξενήσει δεκάδες επιχειρηματίες και πολίτες, που διενήργησαν τις Διαμεσολαβήσεις τους με επιτυχία. Στο Κέντρο μάλιστα, λειτουργεί Υπηρεσία Συμβουλευτικής καθοδήγησης και ενημέρωσης τόσο για τον θεσμό της Διαμεσολάβησης, όσο και τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών και για τον νέο Πτωχευτικό Νόμο.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, τόνισε ότι είναι απαραίτητο να καλλιεργηθεί στους πολίτες η κουλτούρα, του να λύνουν τις διαφορές τους μακριά από τις δικαστικές αίθουσες, αφού η δικαστική οδός συνεπάγεται μεγάλη καθυστέρηση, που μάλιστα πλήττει την αξιοπιστία της χώρας και διεθνώς. Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι «συχνά προσφεύγουμε στη δικαιοσύνη για θέματα που θα μπορούσαν να έχουν επιλυθεί νωρίτερα και οικονομικότερα.

Η Διευθύντρια του ΕΟΔΙΔΜιλένα Αποστολάκη, τόνισε ότι οι ιδιαίτερα χρονοβόρες δικαστικές διαμάχες, όχι μόνο είναι ταυτόχρονα και ιδιαίτερα κοστοβόρες, αλλά προκαλούν και έντονο ψυχικό άλγος στα μέρη που εμπλέκονται στην αντιδικία. Συγκεκριμένα, παρουσίασε το παράδειγμα μιας αντιδικίας σχετικά με μια εμπορική μίσθωση, για την οποία υποβλήθηκε αγωγή το 2014 στο Πρωτοδικείο, η υπόθεση προχώρησε και στο Εφετείο και τον Άρειο Πάγο, με αποτέλεσμα, μέχρι και σήμερα, 8 χρόνια αργότερα, να μην έχει εκδοθεί ακόμα τελεσίδικη απόφαση. Στον αντίποδα, ανέφερε ότι μέσω της Διαιτησίας υπό τον Κανονισμό του ΕΟΔΙΔ, οι επιχειρηματίες σε 4-6 μήνες θα είχαν στα χέρια τους μια εκτελεστή απόφαση, εξοικονομώντας σημαντικό χρόνο και χρήμα, για την ίδια τους την επιχείρηση. «Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας λαμβάνει πρωτοβουλίες για να ενημερωθούν τόσο οι πολίτες όσο και ο επιχειρηματικός κόσμος για την εξωδικαστική επίλυση των διαφορών, ώστε οι θεσμοί της διαμεσολάβησης και της διαιτησίας να ενταχθούν στα συναλλακτικά μας ήθη, γεγονός που πρόκειται επιπλέον να βελτιώσει τον ρυθμό απονομής δικαιοσύνης αλλά και να ενισχύσει την οικονομική και αναπτυξιακή πορεία της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Αποστολάκη.

Η Στέλλα Μερτή, δικηγόρος, Μ∆Ε, LL.M, και Διαμεσολαβήτρια, υπεύθυνη διαχείρισης των εισερχόμενων υποθέσεων διαμεσολάβησης και διαιτησίας στον ΕΟΔΙΔ, διευκρίνισε ότι, τόσο στη διαμεσολάβηση όσο και στη διαιτησία, τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν την ευχέρεια να διαμορφώσουν με συμφωνία τους το πλαίσιο της διαδικασίας, καθώς και να επιλέξουν τα ίδια τον Διαιτητή που θα κρίνει την υπόθεσή τους, ή τον Διαμεσολαβητή που θα τα συνδράμει στη διαδικασία της διαμεσολάβησης. Συμπλήρωσε δε ότι η διαιτησία υπό τον Κανονισμό του ΕΟΔΙΔ, είναι προσαρμοσμένη στην ελληνικά αγορά και αποτελεί μια οικονομικά ελκυστική λύση και για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Η Ειρήνη Ματσούκα, δικηγόρος, LL.M, MSc και Διαμεσολαβήτρια, Eκπαιδεύτρια στη ∆ιαµεσολάβηση και υπεύθυνη του «Κέντρου Διαμεσολάβησης του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας», τόνισε τη σημασία του θεσμού της Διαμεσολάβησης για τους επιτηδευματίες, αλλά και για τους ιδιώτες, μέσω της οποίας τα μέρη διαπραγματεύονται και συμφωνούν στη λύση της διαφοράς τους με τρόπο δεσμευτικό, ασφαλή, ρεαλιστικό και ανταποκρινόμενο στα δικά τους συμφέροντα και τις δικές τους ανάγκες. Ειδικά για τις οικογενειακές επιχειρήσεις, ανέφερε ότι η Διαμεσολάβηση μπορεί να βοηθήσει τόσο στην εξομάλυνση των προσωπικών σχέσεων, όσο και στον διακανονισμό των οικονομικών υποχρεώσεων αυτών. Οι Διαμεσολαβήσεις που πραγματοποιούνται, είναι διαρκώς αυξανόμενες και τα ποσοστά επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των μερών και τήρησης αυτής, ιδιαίτερα υψηλά.

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:
Facebook
LinkedIn