«Προκλήσεις της διαμεσολάβησης» – Εκδήλωση παρουσίασης του Φορέα Κατάρτισης Διαμεσολαβητών ΕΟΔΙΔ

Tην Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Προκλήσεις της Διαμεσολάβησης» επ’ αφορμή της αδειοδότησης και έναρξης λειτουργίας του Φορέα Κατάρτισης Διαμεσολαβητών του ΕΟΔΙΔ και της παρουσίασης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του, τόσο της Βασικής Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών, όσο και των Μετεκπαιδεύσεων στην Οικογενειακή και την Κτηματολογική Διαμεσολάβηση.
Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην αίθουσα «ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ», στις εγκαταστάσεις του ΕΟΔΙΔ και της ΝΟΜΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ, με δυνατότητα παρακολούθησης και μέσω live streaming.


Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό ο κ. Αντώνης Καρατζάς, CEO της Νομικής Βιβλιοθήκης και του ΕΟΔΙΔ. Στη συνέχεια, η Διευθύντρια του ΕΟΔΙΔ κα Μιλένα Αποστολάκη,  μίλησε για την προσπάθεια του ΕΟΔΙΔ για την προώθηση της εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών και τη συμβολή του στην αλλαγή εθνικού υποδείγματος, με βαθιά πίστη ότι σε 10 χρόνια από σήμερα θα έχει αλλάξει επί τα βελτίω τόσο η ταχύτητα στην απονομή δικαιοσύνης όσο και ο πολιτισμός της καθημερινότητάς μας, επισημαίνοντας ότι η συγκυρία αυτή, συνιστά μια μεγάλη επαγγελματική ευκαιρία τόσο για τους διαμεσολαβητές όσο και για τους δικηγόρους.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Διευθυντής του Φορέα Κατάρτισης Διαμεσολαβητών του ΕΟΔΙΔ, κ. Ιωάννης Τέντες, Επίτιμος Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και Πρόεδρος της Εταιρίας Οικογενειακού Δικαίου, τονίζοντας την ανάγκη για αποσυμπίεση του δικαστικού συστήματος, πεποίθηση που κινητοποίησε και τη δική του πίστη στον θεσμό της διαμεσολάβησης και την ενασχόληση με αυτόν.

Ακολούθως, τη σκυτάλη πήραν οι εκπαιδευτές του προγράμματος της Βασικής Εκπαίδευσης: Χάρης Μεϊδάνης, Νίκος Ανέστης, Δήμητρα Γαβριήλ, Βασιλική Δεληστάθη και Ευγενία Σαρίδου, οι οποίοι μέσα από μια ζωηρή και ενδιαφέρουσα συζήτηση ανέδειξαν τον συνθετικό τρόπο με τον οποίο οικοδόμησαν το πρόγραμμα βασικής εκπαίδευσης. Όπως εξήγησαν, ξεκινούν μεν ο καθένας από διαφορετική αφετηρία, μοιράζονται όμως κοινές πεποιθήσεις για το τι είναι αλλά και το τι δεν είναι η διαμεσολάβηση, και, μέσα από συνεργασία και συνθετική ματιά προέκυψε η δημιουργία του καινοτόμου αυτού προγράμματος, που έχει σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να αναδείξει όχι μόνο τον τύπο αλλά και την ουσία της διαμεσολάβησης. Προσφέρει δε στους εκπαιδευόμενους εν δυνάμει διαμεσολαβητές όλα τα απαραίτητα εφόδια για να πλοηγηθούν στη διαδικασία της διαμεσολάβησης και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της πράξης, που αυτήν τη στιγμή διαμορφώνεται με γοργό ρυθμό. Τέλος, μέσω και της δραστηριότητας του ΕΟΔΙΔ ως παρόχου υπηρεσιών οργάνωσης, διαχείρισης και υποστήριξης διαδικασιών διαμεσολάβησης και διαιτησίας, συνδέεται η εκπαίδευση με την πράξη και οι εκπαιδευόμενοι έρχονται σε επαφή με τις υποδομές του ΕΟΔΙΔ και το ευρύ δίκτυο συνεργατών του στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:
Facebook
LinkedIn