Εκπαίδευση

Βασική Εκπαίδευση Διαμεσολαβητών - ΕΟΔΙΔ

4ος Κύκλος

Διάρκεια Προγράμματος

Η εγγραφή στο πρόγραμμα, καθορίζεται αποκλειστικά και μόνον από τον χρόνο υποβολής της αίτησης έως και τη συμπλήρωση των διαθέσιμων θέσεων
(21 άτομα ανά κύκλο εκπαίδευσης).

Διάρκεια προγράμματος 81 ώρες.

Περίοδος Μαθημάτων

Έναρξη: 10 Οκτωβρίου 2024

Ημερομηνίες μαθημάτων:
10, 11, 12, 17, 18, 19, 31 Οκτωβρίου & 1, 2 Νοεμβρίου 2024 (09:00 – 19:00)

Ο Φορέας Κατάρτισης Διαμεσολαβητών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαμεσολάβησης & Διαιτησίας είναι αδειοδοτημένος από την Κεντρική Επιτροπή Διαμεσολάβησης του Υπουργείου Δικαιοσύνης και λειτουργεί σύμφωνα με τις διατυπώσεις του Ν 4640/2019, από τον Απρίλιου του 2022.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Φορέας παρέχει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση και κατάρτιση στον τομέα της Διαμεσολάβησης, σε συνεργασία με διακεκριμένους Εκπαιδευτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που διαθέτουν υψηλή εξειδίκευση και πολυετή εμπειρία, διασφαλίζοντας υψηλών προδιαγραφών βιωματική και διαδραστική εκπαίδευση, που καλύπτει όλο το φάσμα των γνώσεων και δεξιοτήτων που απαιτούνται για την άσκηση της Διαμεσολάβησης στην πράξη καθώς και την περαιτέρω συνεχή κατάρτιση και επιμόρφωση των Διαμεσολαβητών.

Πιο συγκεκριμένα, σκοπός του Φορέας Κατάρτισης Διαμεσολαβητών του ΕΟΔΙΔ είναι:

 • Ο σχεδιασμός προγραμμάτων και η παροχή υπηρεσιών βασικής εκπαίδευσης υποψηφίων Διαμεσολαβητών
 • Ο σχεδιασμός προγραμμάτων μετεκπαίδευσης υποψηφίων διαμεσολαβητών
 • Η παροχή εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σεμιναρίων, εργαστηρίων κ.ά για την εξειδίκευση των υποψηφίων Διαμεσολαβητών ή/και Διαμεσολαβητών σε επιμέρους γνωστικά αντικείμενα
 • Η παροχή εκπαίδευσης νομικής παράστασης στη Διαμεσολάβηση
 • Η συνέργεια με φορείς και οργανισμούς εγνωσμένου κύρους που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την παροχή των ως άνω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, την οργάνωση επιστημονικών συνεδρίων και εκδηλώσεων, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την εν γένει προώθηση του θεσμού της διαμεσολάβησης των λοιπών μεθόδων εναλλακτικής επίλυσης διαφορών.

Ο Φορέας διαθέτει υπερσύγχρονες και πλήρως εξοπλισμένες εγκαταστάσεις, στην έδρα του ΕΟΔΙΔ στο κέντρο της Αθήνας (Μαυρομιχάλη 23, 106 80).

Διευθυντής Φορέα:

Ιωάννης Τέντες - ΕΟΔΙΔΤέντες Ιωάννης, Εισαγγελέας ΑΠ ε.τ., Πρόεδρος Εταιρίας Οικογενειακού Δικαίου, Αντιπρόεδρος των Συμβουλίων Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας του ΕΟΔΙΔ.

Ο Ιωάννης Τέντες διετέλεσε Δικαστής της τακτικής Δικαιοσύνης επί τέσσερις δεκαετίες, αφυπηρετώντας (2013) με το βαθμό του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Μετά την έξοδό του από το δικαστικό σώμα κατέλαβε την ανεξάρτητη θέση του Εθνικού Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, στην οποία παρέμεινε μέχρι την κατάργησή της με νόμο τον Μάρτιο 2015.

Είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της Εταιρίας Οικογενειακού Δικαίου, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Δικονομολόγων (μέλος ΔΣ 2009-2011) και της Εταιρίας Δικαστικών Μελετών, καθώς και ιδρυτικό μέλος της Ελληνογερμανικής Ένωσης Νομικών και του Ινστιτούτου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Ποινικού Δικαίου. Επί σειρά ετών (1998-2009) διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, ενώ συμμετείχε και σε ειδικές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Κατά τα έτη 2000-2003 δίδαξε στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών τα μαθήματα «Δίκαιο αποζημιώσεως από αυτοκινητικά ατυχήματα» και «Ειδικά θέματα εμπορικού δικαίου (σήμα, εμπορική επωνυμία, ευρεσιτεχνία, δίκαιο ανταγωνισμού).

Είναι Διαμεσολαβητής διαπιστευμένος από το ΥΔΔΑΔ και Αντιπρόεδρος των Συμβουλίων Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης του ΕΟΔΙΔ.

Είναι Διευθυντής Σύνταξης του περιοδικού «Διαιτησία & Διαμεσολάβηση και λοιπές εναλλακτικές μορφές επίλυσης διαφορών» (ΔιΔ), ενώ διατέλεσε Πρόεδρος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την αναμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου.

Τομείς εξειδίκευσης: Ενοχικό δίκαιο, Εμπορικό δίκαιο, Οικογενειακό δίκαιο, Δημόσια έργα, Απαλλοτριώσεις, Ιδιωτικές διαφορές μεταξύ Δημοσίου/ΝΠΔΔ και ιδιωτών.

Διευθυντής Κατάρτισης:

Χάρης Μεϊδάνης - ΕΟΔΙΔΜεϊδάνης Χάρης, ΔΝ, FCIArb, Δικηγόρος-Διαχειριστής της δικηγορικής εταιρείας «Μεϊδάνης, Σερεμετάκης & Συνεργάτες», Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής (CIArb, ΥΔΔΑΔ), μέλος ICC Institute of World Business Law, Αναπλ. Μέλος Συμβουλίου Διαμεσολάβησης του ΕΟΔΙΔ

Ο Χάρης Μεϊδάνης είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Fellow του Chartered Institute of Arbitrators του Λονδίνου και μέλος του Βρετανικού Ινστιτούτου Διεθνούς και Συγκριτικού Δικαίου. Eίναι διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής, μέλος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC) στην Ελλάδα και μέλος του Ινστιτούτου Διεθνούς Δικαίου των Επιχειρήσεων του ICC.

Πέρα από την εμπειρία του σε διαιτησίες και διαμεσολαβήσεις, διαθέτει και σημαντική δικαστηριακή εμπειρία. Είναι Αναπληρωματικό μέλος του Συμβουλίου Διαμεσολάβησης του ΕΟΔΙΔ.

Έχει εργαστεί σε διεθνή δικηγορική εταιρεία στο Λονδίνο ως αλλοδαπός δικηγόρος καθώς και σε κορυφαία ελληνικά δικηγορικά γραφεία, πάντοτε με έμφαση σε υποθέσεις εμπορικού δικαίου και δικαίου διεθνών συναλλαγών.

Επίσης έχει διδάξει ιδιωτικό διεθνές δίκαιο της ΕΕ και δίκαιο διεθνών συναλλαγών επί σειρά ετών στο ΠΜΣ του Τμήματος Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει διδάξει ιδιωτικό διεθνές δίκαιο της ΕΕ στο πρόγραμμα Master του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δημόσιας Διοίκησης (ΕΙΡΑ) στο Λουξεμβούργο, καθώς και ιδιωτικό διεθνές δίκαιο των εξωσυμβατικών ενοχών σε διδακτορικούς φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Μπιλκεντ στην Άγκυρα. Σήμερα διδάσκει Δίκαιο Διεθνών Συναλλαγών στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μετέχει στη διδακτική ομάδα στο μεταπτυχιακό του ιδ.δ.δ. στην ίδια σχολή.

Επίσης, έχει διατελέσει Νομικός Σύμβουλος στο Υπουργείο Οικονομίας (2007 – 2009) και στο Υπουργείο Ανάπτυξης (2005 – 2007) όπου ασχολήθηκε εκτενώς με νομοπαρασκευαστικό έργο.

Έχει πάνω από 50 επιστημονικές δημοσιεύσεις στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο, το δίκαιο των διεθνών συναλλαγών, της διαιτησίας και της διαμεσολάβησης και το συγκριτικό δίκαιο. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε πολλά συλλογικά έργα στους ίδιους τομείς. Τέλος, έχει εκδοθεί η διδακτορική του διατριβή με τίτλο: «Η Δημόσια Τάξη στο κοινοτικό ιδιωτικό διεθνές δίκαιο» (Αντ. Σάκκουλας, Αθήνα 2004) και το ηλ.βιβλίο του «Διαμεσολάβηση, Διεθνείς και συγκριτικές πτυχές», Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα 2020)

Τομείς εξειδίκευσης: Διεθνείς Συναλλαγές, Διασυνοριακές διαφορές, Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο, Διεθνής Εμπορική Διαιτησία, Συγκριτικό Δίκαιο, Συμβάσεις, Εμπορικές Εταιρείες, Εμπορικά Σήματα, Πνευματική και Βιομηχανική Ιδιοκτησία, Επενδύσεις, Εξαγορές και Συγχωνεύσεις, Κοινοπραξίες, Νομικοί Έλεγχοι, Μεταφορές, Ναυτικό Δίκαιο, Τουριστική Νομοθεσία-Ξενοδοχεία, Κατασκευαστικές Διαφορές, Ακίνητα, Μισθωτικές Διαφορές, Ενέργεια, Τραπεζικές Διαφορές, Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα, Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ηλεκτρονική Επίλυση Διαφορών, Καταναλωτικές Διαφορές, Αστική Ευθύνη, Συμβάσεις, Αδικοπραξίες.

Εμπειρία στη διαιτησία και τη διαμεσολάβηση: Διαιτητής σε υποθέσεις συμβάσεων εμπορικών πωλήσεων/ συμβάσεων έργου/ κατασκευής Φ/Β πάρκων και αρχιτεκτονικής μελέτης. Διαμεσολαβητής σε διαφορές μεταξύ εταίρων/ τραπεζικές διαμεσολαβήσεις. Συμμετοχή σε διαιτησίες και διαμεσολαβήσεις ως νομικός παραστάτης (συμβάσεις διεθνών πωλήσεων/ συμβάσεις προμήθειας υλικών/ συμβάσεις διανομής/ διαφορές μεταξύ μετόχων και διαφορές σχετικές με εμπορικά σήματα/ τραπεζικές διαμεσολαβήσεις).

Ο Φορέας Κατάρτισης Διαμεσολαβητών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας (ΕΟΔΙΔ) παρέχει πρόγραμμα Βασικής Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών, συνολικής διάρκειας 80 ωρών, σύμφωνα με τις διατυπώσεις του Ν 4640/2019.

Στόχος μας είναι οι συμμετέχοντες αφενός να επιτύχουν στις εξετάσεις διαπίστευσης που διενεργούνται από την Κεντρική Επιτροπή Διαμεσολάβησης (Επιτροπή Εξετάσεων) του Υπουργείου Δικαιοσύνης και αφετέρου -ιδιαιτέρως- να εισαχθούν στη φιλοσοφία και τον τρόπο σκέψης που η διαμεσολάβηση προϋποθέτει ώστε να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Η 80+ ωρών εκπαίδευση παρέχεται εξ ολοκλήρου διά ζώσης, στις υπερσύγχρονες και πλήρως εξοπλισμένες εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαμεσολάβησης & Διαιτησίας [κτήριο ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, Μαυρομιχάλη 23, Αθήνα 106 80].

 • Ο θεσμός της διαμεσολάβησης κατά το ελληνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο, θεμελιώδη χαρακτηριστικά, βασικές έννοιες και αρχές
 • Η διαμεσολάβηση και λοιπές μορφές εναλλακτικής επίλυσης διαφορών. Η εξέλιξη και προοπτική του θεσμού διεθνώς
 • Πεδίο εφαρμογής & προϋποθέσεις υπαγωγής διαφορών στη διαμεσολάβηση
 • Τρόποι προσφυγής & συμφωνία υπαγωγής στη διαμεσολάβηση.Συνέπειες
 • Διαδικασία διεξαγωγής, στάδια, νομικοί παραστάτες & τρίτα πρόσωπα
 • Πρακτικό διαμεσολάβησης – Εκτελεστότητα και άλλα, νομικά και μη, θέματα
 • Διαμεσολαβητής: Ο ρόλος, η ευθύνη, οι δεξιότητες, οι προκλήσεις και το μέλλον
 • Κώδικας πειθαρχικός & δεοντολογίας
 • Η συμβολή της ψυχολογίας και της νευροεπιστήμης στην αποτελεσματική διαμεσολάβηση – δεξιότητες & τεχνικές διαπραγμάτευσης και επικοινωνίας
 • Η ώρα της πράξης: προσομοιώσεις διαμεσολάβησης και η πρακτική αξιοποίησή τους
 • Η Οδηγία 2008/52/ΕΚ για ειδικότερα θέματα διαμεσολάβησης σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις
 • Θεμελιώδεις έννοιες Ιδιωτικού Δικαίου. Αρχές γενικού εμπορικού δικαίου, εταιρίες, αξιόγραφα

Η εκπαίδευση είναι κυρίως βιωματική, με διδακτικές παρεμβάσεις, προσομοιώσεις ρόλων και διαδραστικές δραστηριότητες.

Πριν τη δια ζώσης αξιολόγησή τους, οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν εξατομικευμένη ανατροφοδότηση από τους εκπαιδευτές, καθώς και σύσταση τυχόν περαιτέρω ενίσχυσης δεξιοτήτων προτού δώσουν εξετάσεις στο Υπουργείο.

Περαιτέρω, κάθε ανάγνωσμα θα συνοδεύεται από τεστ πολλαπλών επιλογών. Εάν το αποτέλεσμα είναι μικρότερο του αναμενόμενου ανά τεστ, ο συμμετέχων υποχρεούται να το επαναλάβει.

Μετά το πέρας της εκπαίδευσης και την επιτυχή αξιολόγησή τους, οι συμμετέχοντες λαμβάνουν από τον ΕΟΔΙΔ πιστοποιητικό, στο οποίο βεβαιώνεται ότι οι υποψήφιοι διαμεσολαβητές έχουν λάβει τη βασική εκπαίδευση και κατάρτιση, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Ν 4640/2019. Βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή των υποψηφίων διαμεσολαβητών στις εξετάσεις διαπίστευσης είναι η υποβολή στην Επιτροπή Εξετάσεων αίτησης, η οποία πρέπει να συνοδεύεται από το ως άνω πιστοποιητικό του Φορέα κατάρτισης.

Η διαπίστευση ως διαμεσολαβητής του Υπουργείου Δικαιοσύνης προσφέρει ευκαιρίες καριέρας και επαγγελματικής εξέλιξης στον πολλά υποσχόμενο χώρο της εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών σε νέους αλλά και ώριμους επαγγελματίες όπως: Μάχιμους δικηγόρους, νομικούς συμβούλους εταιριών, νομικούς που δεν ασκούν ενεργή δικηγορία αλλά και εργαζόμενους και στελέχη της αγοράς με νομικό background.

 • Στελέχη διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού & σύμβουλοι προσωπικής ανάπτυξης
 • Επιχειρηματίες, managers και στελέχη επιχειρήσεων
 • Σύμβουλοι επιχειρήσεων, οικονομολόγοι, λογιστές
 • Επαγγελματίες υγείας, ψυχολόγοι, εκπαιδευτικοί, κοινωνικοί λειτουργοί
Χάρης Μεϊδάνης - ΕΟΔΙΔΟ Χάρης Μεϊδάνης είναι δικηγόρος, ΔΝ, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Fellow του Chartered Institute of Arbitrators του Λονδίνου και μέλος του Βρετανικού Ινστιτούτου Διεθνούς και Συγκριτικού Δικαίου. Eίναι διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής, μέλος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC) στην Ελλάδα και μέλος του Ινστιτούτου Διεθνούς Δικαίου των Επιχειρήσεων του ICC. Πέρα από την εμπειρία του σε διαιτησίες και διαμεσολαβήσεις, διαθέτει και σημαντική δικαστηριακή εμπειρία. Είναι αναπληρωματικό μέλος του Συμβουλίου Διαμεσολάβησης ΕΟΔΙΔ. Έχει υπάρξει Διαιτητής σε υποθέσεις συμβάσεων εμπορικών πωλήσεων/κατασκευής Φ/Β πάρκων και αρχιτεκτονικής μελέτης, διαμεσολαβητής σε διαφορές μεταξύ εταίρων και έχει συμμετάσχει σε διαιτησίες και διαμεσολαβήσεις ως νομικός παραστάτης (συμβάσεις διεθνών πωλήσεων/συμβάσεις προμήθειας υλικών/συμβάσεις διανομής και διαφορές σχετικές με εμπορικά σήματα). Έχει εκτενή συγγραφική και διδακτική δραστηριότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε θέματα ιδιωτικού διεθνούς δικαίου, δικαίου διεθνών συναλλαγών και εναλλακτικών μορφών επίλυσης διαφορών. Τέλος, είναι ο Διευθυντής κατάρτισης του Φορέα Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών του ΕΟΔΙΔ.

Νικόλαος Ανέστης - ΕΟΔΙΔΟ Νικόλαος Ανέστης είναι Δικηγόρος Χαλκίδας από το 2010 και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας (2 θητείες). Είναι πιστοποιημένος διαμεσολαβητής του Υπουργείου Δικαιοσύνης από το 2014, ενώ έχει κάνει και μετεκπαίδευση στην οικογενειακή διαμεσολάβηση. Από το 2019 είναι τακτικό μέλος της Ομάδας Εργασίας για την ενίσχυση των θεσμών της διαμεσολάβησης, της δικαστικής μεσολάβησης και της διαιτησίας και τη συλλογή στοιχείων για την εξέλιξη της εφαρμογής των θεσμών των άρθρων 214Β και 214Γ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο από το London Metropolitan University (LLM). Από το 2017 μέχρι το 2019 ήταν ειδικός σύμβουλος επί των Νομικών θεμάτων του Αναπληρωτή Γενικού γραμματέα του Υπουργείου Υγείας. Περαιτέρω, έχει διατελέσει Αναπληρωτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (από το 2017 μέχρι σήμερα) και Πρόεδρος της Επιτροπής Φιλικού Διακανονισμού Καταναλωτικών Διαφορών του Δήμου Χαλκιδέων (από το 2014 μέχρι σήμερα).

Δήμητρα Γαβριήλ - ΕΟΔΙΔ Η Δήμητρα Γαβριήλ είναι Δικηγόρος Αθηνών από το 2002 με εξειδίκευση στις εξωδικαστικές μεθόδους επίλυσης διαφορών και την επανορθωτική δικαιοσύνη. Είναι πιστοποιημένη διαμεσολαβήτρια ΥΔΔΑΔ και διαπιστευμένη εκπαιδεύτρια διαμεσολαβητών από το 2013, με πολυετή εμπειρία στη βιωματική / άτυπη εκπαίδευση ενηλίκων και στην εκπαίδευση δεξιοτήτων ειρηνοποιού και διαμεσολαβητή στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Έχει μεταφράσει στα ελληνικά το βιβλίο των K. Cloke & J. Goldsmith «Επίλυση Συγκρούσεων στο Χώρο Εργασίας: 10 Στρατηγικές για όλους (εκδ. ΝΒ, 2014). Από το 2015, είναι Senior Fellow της JAMS και του Weinstein International Foundation για τη διαμεσολάβηση, καθώς και Διευθύντρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Οργανισμού Prison of Peace (CA, USA), ενώ από το 2020 είναι Affiliate της Edwards Mediation Academy. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της, συμμετέχει και διεξάγει τακτικά διαμεσολαβήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Βασιλική Δεληστάθη - ΕΟΔΙΔΗ Βασιλική Δεληστάθη είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Νομική Σύμβουλος και επικεφαλής της Νομικής Διεύθυνσης του ομίλου εταιριών Quest και Εταιρική Γραμματέας της μητρικής εταιρίας Quest Holdings. Είναι διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια από το ΥΔΔΑΔ και εκπαιδεύτρια διαμεσολαβητών (IMC, IMI). Διδάσκει στο πρόγραμμα Diploma in Negotiations του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργασθεί ως Νομική Σύμβουλος, Εταιρική Γραμματέας, Γραμματέας Διοικητικού Συμβουλίου σε εταιρίες και ομίλους όπως: «Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών Α.Ε.», «Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε.» (όμιλος), «ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε.», «Quest Συμμετοχών Α.Ε.» (όμιλος). Έχει εκπαιδευθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό στη διαμεσολάβηση, τις διαπραγματεύσεις και την επανορθωτική δικαιοσύνη, καθώς και στο συντονισμό δημόσιων διαλόγων κι έχει εξειδικευθεί στη διαμεσολάβηση σε εμπορικές και οικογενειακές διαφορές και στις συγκρούσεις στον εργασιακό χώρο.

Ευγενία Σαρίδου - ΕΟΔΙΔΗ Ευγενία Σαρίδου το 2011 έλαβε την βασική εκπαίδευση διαμεσολάβησης από το Center for Effective Dispute Resolution (CEDR). Έκτοτε σταθερά και αδιάλειπτα μετεκπαιδεύεται, μέσω θεωρητικών και βιωματικών εκπαιδεύσεων, σε διαφορετικά είδη, διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφορετικές χρήσεις της Διαμεσολάβησης. Είναι μέλος της εταιρείας «ΔΙΑΛΟΓΟΣ Εταιρεία Εμπορικής και Οικογενειακής Διαμεσολάβησης» και έχει συμμετάσχει σε διαμεσολαβήσεις στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την ιδιότητα της διαμεσολαβήτριας, της βοηθού και της παρατηρήτριας. Παράλληλα, υποστηρίζει την προώθηση της Διαμεσολάβησης στο Σχολείο. Από το 2013, αδιάλειπτα, σε αγαστή συνεργασία με την διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια και εκπαιδεύτρια διαμεσολαβητών Κα Μαρία Λουίζα Ανδριακοπούλου και με την υποστήριξη φορέων του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα προσφέρουν σεμινάρια σε καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προκειμένου αυτοί με τη σειρά τους να εκπαιδεύσουν τους έφηβους μαθητές τους για να γίνουν Διαμεσολαβητές στο σχολείο τους. Τα σεμινάρια, βασίζονται σε πρωτότυπο πρόγραμμα Σχολικής Διαμεσολάβησης, που έχουν εκπονήσει οι ίδιες, το οποίο ενεκρίθη το 2013, κατόπιν παρουσίασης και συνέντευξης από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΝΕΠ) του Υπουργείου Παιδείας για εφαρμογή σε ειδικό επαγγελματικό γυμνάσιο.

H Στέλλα Μερτή είναι Δικηγόρος Αθηνών και Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια ΥΔΔΑΔ και ΚΕΔΙΠ-Toolkit (2015). Απόφοιτη της Νομικής Σχολής Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών (ΜΔΕ) στο Αστικό Δίκαιο (Νομική Σχολή ΕΚΠΑ) και τη Διεθνή Επίλυση Διαφορών (LL.M. in International Dispute Resolution) με εξειδίκευση στη Διαιτησία και τη Διαμεσολάβηση από το Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου. Περαιτέρω, έχει εξειδικευθεί στην οικογενειακή διαμεσολάβηση και έχει λάβει εκπαίδευση στη διαιτησία, τη διαμεσολάβηση και τις διαπραγματεύσεις, μεταξύ άλλων, από το Πανεπιστήμιο του Freiburg, το Chartered Institute of Arbitrators και το International Academy for Arbitration Law. Έχει συμμετάσχει σε διαμεσολαβήσεις με την ιδιότητα της διαμεσολαβήτριας, της case manager και της παρατηρήτριας, ενώ στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της έχει συμβάλει στη διοργάνωση πληθώρας ημερίδων, δράσεων και συνεδρίων για τις εναλλακτικές μορφές επίλυσης διαφορών. Είναι υπεύθυνη συντονισμού του Ευρωπαΐκού Οργανισμού Διαμεσολάβησης & Διαιτησίας (ΕΟΔΙΔ). Επιπλέον, επιμελείται της έκδοσης του περιοδικού Διαιτησία και Διαμεσολάβηση (ΔιΔ)» της Νομικής Βιβλιοθήκης καθώς και βιβλίων που άπτονται των αντικειμένων αυτών.
 • Υψηλού επιπέδου βασική εκπαίδευση και πρακτική κατάρτιση με διαδραστικά μέσα, πρωτότυπο εκπαιδευτικό υλικό και ειδικά σχεδιασμένα test πολλαπλών επιλογών από τις καλύτερες σχολές διαμεσολάβησης της Ευρώπης και των ΗΠΑ
 • Κατάλληλη προετοιμασία με στόχευση τις εξετάσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης (στο πλαίσιο του Ν 4640/2019)
 • Εκπαιδευτές και practitioners με εμπειρία και αναγνώριση στον χώρο της διαμεσολάβησης
 • Ελεύθερη πρόσβαση των εκπαιδευόμενων σε όλη τη νομοθεσία, αρθρογραφία και βιβλιογραφία της Διαμεσολάβησης μέσω της ΠΝΠ QUALEX.
 • Βιωματική εκπαίδευση με πρωτότυπες μεθόδους και πληθώρα προσομοιώσεων και case studies για άμεση διασύνδεση θεωρίας και πράξης
 • Πρακτική εξάσκηση των αποφοίτων μέσω της δυνατότητας παρακολούθησης πραγματικών διαμεσολαβήσεων (mediation shadowing) του ΕΟΔΙΔ
 • Προνομιακή έκπτωση 15% σε υπηρεσίες Διαμεσολάβησης του ΕΟΔΙΔ (ισχύει για 12 μήνες από την αποφοίτηση και αφορά υπηρεσίες case management και φιλοξενίας)
 • Έκπτωση 15% σε έντυπες Εκδόσεις, E-books και υπηρεσίες Εκπαίδευσης που αφορούν σε Διαμεσολάβηση και Διαιτησία (ισχύει για διάστημα 12 μηνών μετά την αποφοίτηση)
 • Δυνατότητα συμμετοχής στο Roster Διαμεσολαβητών του ΕΟΔΙΔ (υπό την έγκριση του Συμβουλίου Διαμεσολάβησης του Οργανισμού)
 • Μοναδική εμπειρία ζωής που ανταμείβει: Η βασική εκπαίδευση διαμεσολάβησης προσφέρει μια μοναδική εμπειρία χειρισμού περίπλοκων ανθρώπινων καταστάσεων με σκοπό την εκμάθηση εύρεσης αμοιβαία αποδεκτών λύσεων, μια δεξιότητα που ανταμείβει τα μέγιστα τόσο σε επαγγελματικό όσο και προσωπικό επίπεδο

Τα δίδακτρα ανέρχονται στο ποσό των 1.470 €

Για εγγραφές early bird: 1.250 €

Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, οι υποψήφιοι πρέπει να αποστείλουν στον Φορέα τα κάτωθι:

 • Αίτηση Εγγραφής
 • Δικαιολογητικά προβλεπόμενα σύμφωνα με το άρθρο 26 Ν 4640/2019

Συγκεκριμένα:

(α) Νομίμως επικυρωμένο αντίγραφο τίτλου σπουδών ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της ημεδαπής ή ισότιμο τίτλο σπουδών φορέα αναγνωρισμένου κύρους της αλλοδαπής,

(β) Απόσπασμα ποινικού μητρώου που αποδεικνύει ότι δεν συντρέχουν τα κωλύματα του άρθρου 8 του ν. 3528/2007.

Τα ανωτέρω δικαιολογητικά προσκομίζονται από τους υποψηφίους μαζί με την αίτηση εγγραφής και πάντως μια εβδομάδα πριν από την ημερομηνία έναρξης του εκάστοτε κύκλου εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με το άρθρο 28 του Ν 4640/2019, η διαπίστευση των διαμεσολαβητών και η εγγραφή τους στα Μητρώα Διαμεσολαβητών γίνεται από την Κεντρική Επιτροπή Διαμεσολάβησης κατόπιν εξετάσεων. Οι εξετάσεις των υποψήφιων διαμεσολαβητών διενεργούνται τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο από την Επιτροπή Εξετάσεων, όπως αυτή έχει οριστεί από την Κεντρική Επιτροπή Διαμεσολάβησης. Οι εξετάσεις είναι γραπτές και προφορικές και συμπεριλαμβάνουν αξιολόγηση σε προσομοιώσεις.

Βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή των υποψηφίων στις εξετάσεις είναι η υποβολή στην Επιτροπή Εξετάσεων αίτησης, η οποία πρέπει να συνοδεύεται από πιστοποιητικό του Φορέα κατάρτισης, στο οποίο βεβαιώνεται ότι οι υποψήφιοι διαμεσολαβητές έχουν λάβει τη βασική εκπαίδευση και κατάρτιση, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Ν 4640/2019.